Gymnasie?

Fick lite panik då jag kom och tänka på att jag bara har cirka en vecka kvar på mig att välja inriktning till gymnasiet! Har ingen aning om vad jag vill gå längre, har hört så mycket om att hotell/resturang inte ska vara så bra? Men lär bli att jag söker det iallafall. Kan inte ni berätta om vad ni går för linje och vad man gör där. Dom har ju inte alla linjer här i Nynäshamn, men en del iallafall.
165 kommentarer
lärare

Emelie: Jag är gymnasielärare och vill bara säga att det egentligen inte spelar någon roll vad du väljer. Du får högskolekompetens på alla program - t.ex. Matte A läser du överallt och innehållet är detsamma.
Mitt tips är att du läser vilka ämne som ingår i programmen och försöker hitta de specifika ämne som intresserar just dig. Du ska helt enkelt ha tre roliga år! Lycka till

Sara

Jag går ju ban och fritid :) Inte en direkt "plugglinje" men självklart finns det även en del här ocks¨, men jämnför man med andra linjer så är det ganska korta dagar och inte så mkt hemuppgifter. En kanon linje om man vill jpobba med människor i framtiden. Detr handlar inte bara om barn, utan människor ialla åldrar från 0-100 :) Det är verklgien INTE lätt att välja linje, många som hoppar av och byter och har sig innan dom kännt att "det här vill jag verklgien gå" Jag själv testade 2 olika innan jag bestämde mig. Ha det fint,kramis

Anonym

Gå en samhällsinriktad linje. Då har du bäst chans till att få arbete och komma in på vidareutbildningar.

Cissi

Jag gick Sam Ekonomi, helt okej! Det hade varit lite kul att gå HR, om du är duktig kan du få bra chanser! Men tyvärr är det ju rätt dåliga löner i den branchen :( Dessutom får jag så ont i ryggen så fort jag står i köket!
Men ta något du tycker är kul! Fördelen med ett yrkesinriktat program är ju att du kan få jobb efter o det kanske är bra för Wilmas skull (och din), så slipper du plugga flera år på högskola också!
Lycka till ialla fall! :)

d.

Jag går naturvetenskapslinjen, och den suger. Massa matte, fysik, kemi och biologi. Det är bara en massa plugg, inget praktiskt alls. Men men, det är en bred utbildning och man har massor att välja mellan om man vill studera vidare efter studenten ;)

Lycka till med ditt val :d

sandramittjas

jag går hotell restaurang på en jättemysig skola i sundbyberg, Matpedagogerna heter den. Det är öppet hus imorgon, och jag ska vara "guide", en liten tanke bara om du funderar på restaurang! :)

Elin

Hej!!
Jag gick hotell & Restaurang och tog studenten i våras. Tror inte de finns några "dåliga" linjer utan allt har väll att göra med vad man är intresserad av. Man läser ju inte så många studieförberedande kurser (om man vill pluggap åuniversitet sen) men dom går ju att välja till så jag har ändå läst MatteB osv.. Annars kan man ju läsa dom på komvux.

Jag gick hotellinriktningen så vet inte så mycket om restaurang (hade dock det i ettan). Valde hotell för att jag tyckte helt enkelt inte att de var så kul att jobba med mat osv plus att jag alltid har trivts i hotellmiljö ;P
Hör av dig om du undrar något mer :D

Louise

hej :)
Jag går omvårdnads programmet. Det är en riktigt bra linje enligt mej. Man lär sig väldigt mycket intressanta saker och man kan bli väldigt mycket efteråt.. Det är inte jättemycket plugg, men lite.

hoppas du kan välja och att det blir rätt :)
lycka till!

Sara

Man måsta ha matte B för att få högskolebehörighet :) Lycka till med valet!

Natalie

Hej!
jag går första året på HR programmet. Det är inte världens bästa program om man säger så. Fast det är ändå helt okej.

Anonym

Hej! Jag går Media programmet, jätte kul linje för de som gillar att fota och filma. Mycket egna arbeten och pjojekt med nära och kära. Inte mycket plugg alls, ingenting faktiskt. Kram på deeey :-)

Emilia

Jag gick barn- & fritidsprogrammet. Det är mina tre värsta år i skolan, det sög så hårt så det finns inte. Jag älskar ungar, men det är inte på tex föskola eller skola jag vill jobb, now way! Vickar där emot då och då på föskolor, men vill inte ha fastjobb inom det yrket. :P

Man kan ju undra VARFÖR jag började den linjen. Svaret är att jag till en början tyckte det skulle vara kul, men det var det inte. Men jag plågade mig igenom gymnasietiden. Haha.

Föresten, en tråd du skapat i ett forum har vaknat till liv igen (ungdomar.se).

Lizelotte

Jag går Naturvetenskapsprogrammet, och som d. sa så är det otroligt mycket plugg och enligt mej inga roliga ämnen. Men det är ju bra att man sen kan bli nästan vad man vill.. Lycka till..

Susanna

Läs samhälle, så kan du göra vad du vill efteråt. Eller kanske enskedes bagar- och konditorilinje? Jag har en kusin som går där, och hon är jättenöjd.

Abby

Jag går sam. Fast därför att det är en waldorf skola så har vi massa med estetiska och musikaliska grejer också vilket är jätte roligt:)
Men jag valde sam. trots att jag är nästan hundra på att jag vill jobba inom sjukvåden, men jag tror att det är viktigt att först få en bra almänbildandegrund:)Sen kan man läsa till det man vill.
Lycka till!

sandra

Du kan välja vad som helst, men för guds skull, inte media ;) eller iofs, det beror på. se bara till att välja till matte c och engelska b som inte ingår i media. Media var iofs skitkul, mycket fotografi och grafisk desgin, annars får du lätt jobb efter hotell restaurang, och det är ju positivt!

Emma

HEJ Emelie,

Jag har læst din blogg helt sedan starten, vat inte hur jag hamnade dær, men det har varit spænnande att følja din grav tid och tiden nu med Wilma (som blitt SÅ stor!:) Nær jag ser tillbaka på min gymnasie tid så ær det enda jag ångrar ær att jag inte valde en linje dær man får høgskolekompentens, (ex SAM) Det får man æta upp nu i efter hand....Så det ær mitt tips till dig!

Lycka till med valet, och stå på dig! Du ær grym :)
Kramar

Hanna

Hej.. Jag gick handel och administrations programmet ja, och tog studenten i somras... jag var väldigt less på skolan när jag började gymnasiet och tog därför den linjen .. just eftersom att det är väldigt mycket data och praktiskt.. jag har absolut inte ro att sitta still och plugga en hel lektion och då var handel en jätte bra linje . eftersom att man alltid gör något roligt . typ sitter och kollar upp olika nätbutiker och sitter och gör kollage och sådanna roliga saker istället för att bara sitta och plugga plugga plugga.. dock så just där jsg bor är det inte så lätt att få jobb efter studenten med handels "examen" men det är ju bara att plugga vidare eftersom att det endå inte spelar någon roll vad man går för linje man kan ju endå plugga vidare.. men ja handel är som sagt en slapp och lugn linje.. Lycka till med vad du än väljer :)

sara

jag gick fordons programmet inriktning transport..=) skit kul

ida

Hej!
Jag vill bar tipsa om att det som kan vara det mest öppna att läsa är sam sam, då får du en väldigt bred utbildning och kan välja i stort sett en massa olika program på högskolan. lycka till med sökandet, det går nog bra!

Rebecka

Jag går samhällsprogrammet med inriktning samhälle. Jag valde det mest för att jag inte vet vad jag vill jobba med efter skolan och för att man får en bred utbildning. Det är ungefär likdant som 7-9:an :)

Anonym

Barn och fritid är skitroligt :D

Malin

Hej Emelie, jag har också väldigt svårt att bestämma mig. Jag har hört av några att de tycker om HR programmet och funderar också på att gå det.
När du börjar gymnasiet ska du gå i ettan?

Sarah

Jag gick Samhäll/Media. Samhäll tog jag för att jag inte vet vad jag vill bli, och då är det ju bra att slippa läsa upp så många ämnen när man väl vet. Media valde jag för att skolan iaf skulle bli liite rolig, vilken den blev. Foto, film, text och radio var hur kul som helst! Men det är svårt att välja, det känner man ju igen.. Men man kan ju alltid byta om man vantrivs, så det löser sig nog! kram

Jenny

Tänk så här... de allra flesta skolor har så att du kan välja till ämnen, iaf i tvåan och trean, det spelar då egentligen inte någon större roll vilket program du väljer för känner du t.ex. att du vill gå en linje som bara har matte A så kan du välja till matte B som ett inval, om du känner för det senare.
Kolla dock upp noga först, för ifall du skulle vilja läsa matte C eller kankse engelska B måste du gå en linje där du "hinner" med det. Alltså att Det ska passa skolschemat, så att du läser en mattekurs per år ungefär. Samhäll är som många nämnt en bred linje och på det flesta ställen har du möjlighet att välja till roliga kurser till det programmet...
Jag tror att hotell och resturang är jätte bra, men jag skulle nog hellre tipsa dig om handel eller samhällsprogrammet!

Cassandra

Jag känner jävligt många som går eller har gått HR, känner flera kockar som är grymma men vägen dit var helt sjuk. Skoltiderna kunde vara så hemska som från 8 på morgonen till 8 på kvällen!!!!! Och praktiken var ännu värre. De jag känner idag som jobbar som servitörer/kockar jobbar mest sena kvällar eftersom det är då restauranger behöver sin personal mest. Hur blir det då med wilma? Om du är borta hela tiden menar jag...

fia

Jag går Fordon-Transport.
Om du inte vill vara som alla andra kan ja verkligen rekomendera denna linje. Jag har aldrig ångrat mig!

Miranda

Hotell och restaurang är väl bra om du verkligen känner att du vill gå den.
Men tänk på även att restaurangbranschen sliter, både fysiskt och psykiskt om man inte klarar av den vanligt förekommande jargongen.
Nu menar jag inte att du inte skulle klara den, du verkar vara tuff som klarat så galant att bli mamma så ung (+ att du stod på dig när de försökte övertala dig att göra abort, det tyder om något om att du är envis och beslutsam).
Tänk bara på att lönen kanske inte är det bästa och framförallt att det brukar ju inte direkt handla om att man får jobba kontorstider direkt. Mycket sena kvällar och helgr och så. Om man nu inte får jobb på lunchrestaurang.

Hanna

Jag går barn och fritids pogrammet och jag tycker det är helt kanon. Det är mycket plugg och halvlånga dagar, men det är inge hemplugg utan man gör undan allt i skolan. Det är en bra förberende linje för vad du än vill jobba med eftersom att människor ingår dagligen. Man är ute mycket bland barn och tränar sina ledarkunskaper. Man får en väldigt bra samvaro och alla jag går med trivs kanon. Man jobbar med människor mellan 0-100 år och lär sig så mycket man behöver veta. :) Helt kanon iallafall.

anna

skulle inte välja hotel o rest. pga av att du inte kommer att vilja jobba dom tiderna sen.
bättre barn o fritid,typ lika mkt plugg,intressantare o du blir barnskötare=dagtid

johanna

Blir grymt imponerad att du klarar allt! Go girl

Marie

om jag avr du skulle jag nog inte välja hotell& resturang, eller, gymnasiet är säkert kul. men sen, det är ett slitigt jobb när man har ett barn hemma att ta hand om också.

Elin

Jag går natur/sam, väldigt bra och berd utbildning, dock ingn praktik. Om du är intesserad av hotell&resturang tycker jag värkligen att du ska välja det! Du hinner ändra dig miljontals gånger innna man vet vad man vill bli. Men bara att läsa på högskolan sen om du inte vill arbeta inom hotel&resturang. Ett tips är att du tänker så här: det är jag som ska bestämma vad jag ska välja ingen annan & jag väljer det som intresserar mig mest! ;) Lycka till med gymnasivalet =)

Josse

jag går estetiska programmet med inriktning bild, det är studieförberedande samtidigt som det är väldigt roligt, det är bra om man gillar bild, foto, keramik mm men man behöver inte vara nåt proffs. du läser både svenska, engelska och matte B. och även massa roliga bild, form och fotokurser vill du komplettera med ytterligare kärnämnen kan man ju lägga det på sina individuella val.

Linnea

Jag har gått tre år på Hotell och restaurang och jag var som dig, hade ingen aning om vad jag skulle välja. Men det programmet passade mig perfekt! Första året får du lära sig grunderna i matlagning/servering och hotellbranschen. Vi fick även göra en del studie besök, man får också jobba mycket "utanför skolan" lite projekt. Det är ju roligt för den som inte orkar plugga dagarna i ända. =) I 2an får du välja inriktigt Restaurang eller hotell, jag valde hotell. Där läser du bla turism som är SKIT ROLIGT! Går du restuarng får du bredare kunskaper i matlagning och servering. I 3e året får du som restaurangelev välja inriktigt igen, Kök eller servering.
Man har sammanlagt 15 veckor praktik, men vi som gick hotell praktiserade också 1 dag i veckan i 1 år.
För att gå hotell och restaurang måste man vara service inriktad och vara trevlig när man bemöter gäster. Jag har läst att du är lite blyg av dig, det gör ingenting det är många som är det, men försök inte få det att se ut som om man är arrogant för att man inte pratar "högt". Bemöta gäster är någonting man lär sig väldigt fort hur man skall göra.
Du läser alla bra ämnen i hotell och restaurang så som kärnämnen matte svenska engelska. Jag valde till engelska b tex som tillval och jag jobbar nu som receptionist på ett hotell och jag kan säga det att ingen tittade på mina betyg jag fick dessa genom min praktik. Väljer du detta yrket så ge gärnet på alla praktiker!! Det är jättebra betyg du kan lämna till olika arbetsplatser efter gymnasiet.

Nu har jag berättat lite om min linje, vill du fråga något mer får du gärna maila mig. lelle_s88@hotmail.com

Hoppas det går bra! PS. läser din blogg dagligen! :)
Kram Linnea

Cissi

Jag går andra året på Transport, och som Fia skrev, vill man inte vara som alla andra, så är denna linje helt perfekt, roligt varje dag! Jätte söt dotter och lycka till med gymnasievalet! :)

Anna (fjant)

Gick sam-företag, dvs nästan som sam-ekonomi. Hade massa "vanliga" ämnen och massa ekonomiämnen. Fick även ha ett eget UF-företag så vi kunde använda oss av ekonomin praktiskt.

Marie

Jag gick HR, en helt okey linje.. Om det inte var för alla prov, tester, diagnoser..! Sista året var rent av hemskt, minst ett prv varje vecka den sista terminen!

Linnea

hej igen..var bara tvungen att kommentera lite till :)
Såg att det var någon som skrev om dåliga löner m.m. det behöver inte alls vara så!! Jag är jättenöjd med min lön och jag får ut mycket mer än vad jag hade "behövt". Jag som receptionist "förstör" inte min kropp & hälsa på något vis, man lär sig på HR programmet att stå/sitta och bära rätt för att inte få rygg problem m.m (kan bli tungt att servera bla). Du behlver inte alls tänka på att om du studerar HR så måste du jobba inom den branshen hela tiden. Tvärt om, jag har ett jättebra jobb nu, jag vill jobba här tills jag tröttnar, då har jag säkert sparat ihop lite pegar så jag kan plugga / resa eller vad jag vill. Jag funderar på att plugga till sjuksköterska, och vad bra, då har jag två yrken med mig!

När du plugga HR programmet också så får du 3 års yrkeserfarenhet med dig. Det betyder alltså när du söker jobb inom HR så kan du säga att du har 3 års yrkeserfarehet vilket är jättebra!

Lycka till //Linnea

Marie

går sam-sam och läser ganska mkt språk. Sam finns väl överallt... det är ganska mkt plugg men samtidigt roliga ämnen. hotell-restaurang låter dock betydligt roligare, jag tycker du ska satsa på det!

Crazypill

jag gick media! väldigt kul

id

handel rockar

I

Jag går andra året på barn och fritid. Det är faktiskt kul, speciellt praktiken fast det är inte så ofta. Allt man behöver göra görs i skolan och det är inte så mycket pluggande. Det skulle nog vara bra för dig att gå det eftersom du har Wilma, man lär sig mycket som man inte tänker på, som sagt det är skitkul! :)

Cissi

Samhälle/juridik. Det är ju bra att gå samhäller eller natur för att sedan läsa vidare, då har du ett brett utval :)

Sara

Jag går samhäll med inriktning samhäll och är nu inne på mitt andra år. Det rä väl en helt okej linje för de som verkligen har pluggnings förmågan och andra året rä verkligen hemskt, vi har extremt mycket saker varje vecka och nrä vi äntligen tror att vi ska få en vecka utan att något ska inlämnas, redovisningar eller prov så kommer alltid nån lärare upp med något.

Hade jag fått göra om mitt gymnasieval så hade jag valt ett yrkesprogram helt klart! Mindre slit, man får gå ut på praktik. Men ändå kan man läsa vidare efter gymnasiet och t.o.m bli något större än de som går samhäll, eller så har man verkligen chans att få jobb direkt efteråt. Så mitt tips är att du hellre tar ett yrkesinriktagt program =)

Lycka till med ditt val =)

Vessli

jag valde att gå estet på gymansiet, jag valde att gå något roligt för att klara av hela gymnasiet, det blir lätt att man tappar lusten lite grann. men som sagt läs något du tycker är kul! :D

Anonym

Postat av: Emelie
VEM har sagt att det är christoffer som förstört mellan mig och granis? Och du får det att låta som att jag skiter i Wilma, vilket jag INTE gör. Snälla ge er!
P.S Vadå tror han är snygg, han är ju det;)

2008-feb-06 @ 13:11
URL: http://ungmamma15.blogg.se

SÅ SKREV EMELIE I http://fisk33n.blogg.se

förnekar du fortfarande att ni är tsm?

Stina

Barn och fritid är en helt underbar linje! Man lär sig att komma ut i samhället och mina tre år har varit de bästa åren någonsin (går ut nu till sommaren) Hoppas du hittar vad det är du vill göra :)

Alexandra Isén

Hej! Mitt tips är att du väljer Samhäll! Jag tog studenten i våras och gick Samhäll med inriktningen samhäll! Alla tror att samhäll är riktigt jobbig, är dock inte sant! Alla linjer är jobbiga på sitt sätt och det beror också på vad man är intresserad av. Varför jag tycker att du ska välja samhäll är för att du läser det mesta. Sen så är det också bra om du är sugen på att läsa på universitet eller högskola efter gymnasiet, det vet du ju inte nu men man vet aldrig vad man vill göra om 3 år. Man ändrar sig alltid. Man kan bli nästan vad som helst när man gått samhäll.Har du då gått samhäll och får bra betyg så slipper du plugga på komvux för att få plugga på universitetet. Ett stort plus att slippa gå ett år på komvux när man kunnat få ett bra betyg i gymnasiet. LYCKA TILL MED GYMNASIEVALET. Ett tips; avgränsa dig inte allt för mycket, ta något som är brett! Ha det bra!

Ida (:

Jag går första året på samhällslinjen i Grums med inrikting på Global. U-landskunskap och internationella relationer, mat tro och tradition är några av de extra kurser vi läser. Men eftersom det är en lokal inriktning finns den endast här och man är även ute och reser en del vilket kanske inte lämpar sig så värst bra med tanke på barn och så =)

Evelina

jag pluggar till florist, alldeles utmärkt om man gillar att arbeta med händerna :)

nattiz

Hejsan, som "läraren" sa, vilken linje du än väljer, så kan du plugga vidare om du vill senare. Hotel resturanglinjen tycker jag verkar vara en bra linje, och har inte hört någon klaga, fast det beror ju på vad man klarar av och tycker är kul. Skulle välja hotelresturanglinjen om jag fick börja om. Men nu går jag media, vilket är en lätt och hyfsat rolig linje. lycka till^^

Sandra

Ingen linje är dålig, välj den inriktningen som lockar dig :-)

Bella

Jag går mode & design som är ett specialutformat program för att man ska få alla grunder till att kunna jobba eller vidare utbilda sig inom mode efter gymn.
Mitt tips till dig är att inte tänka vad du vill gå för linje utan tänka ut exakt vad du vill jobba som när du pluggat klart och efter det tar du reda på vilken linje du måste gå för att kunna utbilda dig till det.

Så om du vill jobba inom hotell och resturang branchen så tycker jag att du ska gå det! Men många av mina vänner som går sitt andra år nu säger att de redan har tröttnat.

Hoppas det löser sig!

Madeleine

Tyck till om foundations i min blogg!

Ha en fortsatt trevlig kväll ;)

Mallan

BF är ett roligt program, inte så mycket med B-kurser om man inte vill ha det. Fundera på vad du vill, direkt till jobb efter studenten?
Gillar du inte att redovisa, göra prov, tentor där och där går man då inte på samhälle.

Jag är från en liten stad, jag har läst BF men sen bytte jag till estet, bild och med samhälleämnen (specialformat program) HR är stressigt om man tänker på arbetslivet.

Elin w

Hej! Tänkte abra rätta någon som skrev att man behövde matte B för högskolan. De behövs INTE. Inte överallt. vissa utbildningar behövs det till men många räcker matte A. SÅ det är ingen högskolebehörighet att ha matte B.

Jag går sista året på media. Inriktning grafisk kommunikation. Vi gör myceket design på affischer. foldrar och har väldigt kul :)

amelie

jag går stylist och trivs väldigt bra! det ska ju vara kul också :)

Förresten, kan man få lösenordet till Andreas blogg?

Marina

Linjen Turist & Hotell finns ju också, snarlik hotell och resturang. En av mina vänner går TH (turist&hotell) och trivs som fisken i vattnet! Den linjen är ju också mycket med mat & så. Hoppas du väljer rätt :)

evelinak

jag går på hotell&restaurang programmet, och det är faktiskt kul när man lär sig :) det är inte jobbig linje, klart de är plugg men inte överdrivet! tycker du om att laga mat och hålla på så är de bra!

Carro

hej Emelie!
Jag ska välja Fordon inriktning Transport av den anledningen att jag vill ha ett fritt jobb och jobb direkt efter gymnasiet och att jag älskar bilar. Har hört av jätte många att det är en super bra linje som skriker efter tjejer, dessutom såg jag Sara där uppe bland kommentarerna att hon också rekommenderat det!
Lycka till!

Millan

Jag går omvårdnadsprogrammet ett helt otroligt bra program inte alls så mycket plugg och du får lära dig allt som du har använding för senare i livet..

Du får även högskolebehörighet!

Malin

Strunta i andras kommentarer om att dem inte gillade hotell & restaurang! Allt beror på vilken skola man hamnar på, hur man trivt i klassen och vad man har för kemi med lärarna m.m. Om du tycker om att laga mat m.m. så blir det säkert en jättebra linje för dig, mycket praktiskt och inte så mycket plugg. Själv går jag livsmedel med inriktning på bageri/konditori och älskar det! Just nu är jag ute på 8 veckors praktik och trivs jättebra!

Linnea

Jag går samhällsprogrammet och det är ju utformat väldigt olika beroende på vilken skola du går på och vilken stad du bor. I alla fall är det väldigt mycket plugg där jag går och jag rekommenderar bara den linjen till den som har tid till plugg. T.ex har vi 8 stora arbeten/prov nu på 1,5 vecka. Stressigt!

A.

Gå media, det verkar askul, önskar att jag valde det...

Skier

Jag har valt natur jag:) sökte in idag:) Lycka till med ditt val:D

anna

går handelsprogrammet ,
vad man gör ?
- läser olika handelsämnen & turismämnen
mycket praktik o praktiska ämnen.

Therese

haha. japp. så jävla gott, :D eller vad säger du?
Puss sötis ;)

Emmy

Gick samhällsprogrammet och trivdes bra. En bred utbildning med en del plugg. Men, man blir inget av de. De är en linje där man redan från början är piskad till att senare läsa vidare i princip. Om, man inte vill sluta som mig. I sportaffär... Haha...

Tina

Vill bara tillägga att man inte behöver Matte B för att ha högskolekompetens. Det finns programm där Matte A räcker fint. Men det är klart man ska ha med det i beräkningen, vad som kan tänkas finnas för planer inför framtiden.

Therese

äntligen nån som också tycker om det ! alla tycker det smakar skit. men det är typ det godaste som finns !!

Josse

Jag tänkte välja hotell och restaurang när jag valde till gymnasiet, tyvärr valde jag inte det. Ett STORT misstag, då jag vill bli kock eller något annat inom restaurang branschen men tyvärr så är kraven på de flesta utbildningar jag hittat att man måste ha gått hotell och restaurang eller livsmedel. Så vill du jobba inom restaurang branschen så tycker jag du ska välja det.

Jessica

Har du testat att jobba i resturang nån gång? Jag kan säga att det är ett sjukt stressigt och slitsamt arbeta som tär på kroppen. Ofta dåliga arbetstider och dåligt betalt. Inom resturang tycker iaf jag att man sliter mycket och får lite för det.
Vad du ska välja är ju helt beroende på vad du tycker om och vill bli i framtiden men om man inte tycker att det är kul att plugga så skulle jag rekommendera en praktisk linje så att man orkar gå klart de tre åren. Sen om någon krus fattas för att man ska kunna plugga vidare kan man ju alltid lägga till det som individuellt val i tvåan och trean ;)

Kim

Jag går Samhäll/Europa. Fast den finns bara i Halmstad och Lund så..

Anonym

Gå omvårdnad! Finns hur mycket jobb som helst inom det området! Men, bara om du gillar människor! :)

Charlotte!

Jag tycker du ska välja hotell/resturang! Ärriktigt imponerad över att du kämpar på som du gör!

ida

Jag har precis sökt och jag valde naturvetenskaplig för jag älskar kemi, fysik, biologi och matte. Välj efter vad du tycker är roligt för det är det som är viktigast!!

Anna

Välj det du tycker verkar roligt. Men ska du läsa vidare på högskola är ju studieförberedande program bra. Annars välj ett program där man lätt får jobb efter studenten, tex omvårdnad.

Johanna

jag gick florist programmet. det var jätte roligt. passar dig som har ett sinne för färg och form och ett intresse för blommor. Det är ju bara possetivit om du vill jobba i affär och är social med =)

Så just nu jobbar jag i en blomster affär. lika så om du läser till frisör så är du ju färdig utbilldad. du behöver ju inte läsa vidare.

Ulltussen

Se bara till så att du får behörighet att kunna komma in på högskola/universitet, ofta så är matte B tillval, se till att läsa det bla. Har du behörighet så spelar det inte så jättestor roll vad du läser på gymnasiet, bara _att_ du läser det. Att veta nu vad man vill ägna resten av livet åt är ju inte särskilt enkelt, jag valde mitt yrke först när jag var 19 och började uni. Lycka till med ditt val! Håller tummarna för dig!

it's maggan bitch

Jag går barn & fritid, jag tycker det är väldigt bra. I ettan får man läsa kurser om t.ex barns utveckling, vilket är mycket intressant! I och med att du har erfarenhet redan lär du kunna få VG/MVG utan att kämpa så mycket, och jag tror att du skulle tycka det vara kul också! Sen läser man bland annat kurser om hur man leder en grupp och det är INTE bara om barn, som vissa redan har sagt :) Det är faktiskt en väldigt bra linje & man lär sig extremt mycket faktiskt.

Och som sagt, inte alls mycket plugg. Men man lär sig! (Om man lyckas få en bra lärare).

Kimbell

jag går frisör jag, och det är väl kul. Du kan ju lista ut vad man gör där? ;) Haha.

Ha en trevlig kväll!

Anonym

jag gåt hotell och resturang i åk 2 jag tycker att denna linjen är så jävla rolig om man nu får svära. man kommer mycket närmare varanda än andra klasser pga att man måste samarbeta för maten kan inte vänta. sen finns det ju mkt negativt med som att det är stressig och kockarna ofta kan vara snäsiga. det är ganska jobbigt speciellt för eftersom jag är ganska känslig.
men i vår klass är vi "bara" 12 för jag går på en liten skola. men om du vill välja HR så tänk på att välja en liten skola där lär du dig mer än på större skolor med stora klasser.
sen kan du ju alltid hälsa poå en HR klass för en dag det rekomenderar jag dig!

vill du att jag ska berötta mer så skriva bara i bloggen :)

Amanda

Ska också söka in till gymnasiet nu. Jag ska nog välja Media på Täby Enskilda Gymnasium :)

Jenny

Hej! Jag har följt din blogg ett bra tag, men tror aldrig jag har lämnat någon kommentar, men nu gör jag det :) Jag gick hotell & restaurang när jag gick på gymnasiet. Av dem som gick i vår klass så är max tre st kvar inom den branchen. Det är en tuff branch. MEN, man har roligt under tiden!!! Helt klart. Jag kom på uner andra året att det inte var min grej att satsa på, men körde klart gymnasiet änå. Eftersom man arbetar en hel del med i restaurangen som skolan antagligen har, så får man en helt annan sammanhållning med sina klasskamrater. Det är aldrig tråkigt, och man blandar praktik med teori.

Idag går jag på högskolan och läser till förskolelärare, men jag ångrar nog inte mina tre år på HR! Undrar du nått om programmet så maila på jenny_idol@hotmail.com så ska jag försöka svara så gott jag kan :) Lycka till!

Anonym

Du som var anonym, vad i det hon sa tyder på att dom skulle vara tillsammans? Bara för man tycker att någon är snygg så betyder det ju inte att man är tillsammans.. Väx upp

Anonym

Jag har gått estetiska med inriktning teater, som egentligen är en väldigt teoretisk linje, men passar nog bäst för den som gillar att stå på scen. även om man inte gör det så lär man sig att prata inför folk, vilket man alltid kommer ha nytta av senare i livet.

Anonym

Jag går natur och det är jätte bra pga det är en så bred linje och du har behörighet till det mesta efteråt. Det är mycket matte, kemi, fysik osv och du måste plugga varje dag. Du måste även vara inställd på att plugga vidare sen för du blir ingenting efter gymnasiet :) Lycka till!

Stina

Jag går samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning, jättekul tycker jag :) Förresten så går jag på Fria i Haninge, det är ju inte så långt från Nynäs om man orkar pendla.. För då är det verkligen värt det, en bättre skola är svårt att hitta ;)

Michaela

Hej! Nu har ju så många redan skrivit vad de går för något, men jag måste ändå berätta vad jag går, hihi ;) Jag går sam med ekonomisk inriktning samt diplomerad gymnasieekonom, vilket innebär att utbildningen är ungefär den samma fast man läser marknadsföring, matte C och har praktik. Jag trivs bra med det för att det inte är så jobbigt och eftersom jag vill ha bra behörighet till högskolor/universitet samt eftersom det är så många bra kurser. Nu ska ju matte, språk och andra ämnen som man läser på sam bli meriterande när man söker vidare efter gymnasiet vilket gör att man har större chans att komma in på det man vill :D Om du vill gå ett program med många intressanta kurser, praktik (endast diplomerad...), mycket eget ansvar och relativt lite plugg så ska du gå sam, och kanske även då sam-ekonomi :)Jag är väldigt nöjd med mitt val :D

Therese

ja, det var massa mums :D

Meea

Jag går omvårdnad/samhäll. Det är en väldigt bred linje. SÅ efter gymnasiet kan man välja att plugga vidare eller att direkt jobba eftersom man är färdig undersköterska när man slutar :)

Malin

Klart du ska gå hotell & Resturang :)

Jag går i hanige och det är jätte mycke praktiskt och en bra skolan, med tanken på att dom bara inriktar sej på hotell och resturang.

Man får ju stå i köket inprinsip hela dagenar :)
Så om du är en praktiker så borde du gå det + att dei inte tar så lång tid att åka tåg ifrån nynäs.

:D
Vad har du annars funderat på?

Frida & Fabulous

Samhäll!

Man lär sig mycket pedagogik och hur olika människor fungerar. Jättenyttigt!

Rebecca

jag har precis valt gymnasielinje. jag har valt en samhällslinje med inriktning på språk.
lycka till med allt, kram rebecca! :D

matilda

Jag går frisör och det är den bästa linjen (enligt mig ) vi får hålla på med så mkt roligt. klippa, färga, uppsättningar, make-up teori. ännu mer saker:P men då ska man ju vara intresserad av de också =)

Åsa

Man ska välja något som man tycker är väldigt kul! Eftersom du tycker om att baka tycker jag att du ska läsa någon konditorslinje. Det var någon som nämnde här innan.

Du kan jobba på konditori och göra fina tårtor och kakor och bakelser. Kanske starta eget. Emilies fikafe!

Lycka till!

...och om man ångrar sig när man blir äldre så kan man läsa nått annat. Jag har kompisar som börjat om o plugga nytt när dom är 30!

denise

jag går människokunskap och ledarskap. det är en blandning mellan barn och fritid och sam. man läser mycket om människor på alla sätt. man får lära sig mycket om hur människor fungerar och allt som hör till. det är en väldigt rolig och intressant linje. vi har mycket eget arbete och du får inrikta dig på det som intresserar dig.

Malinsson

Anonym:
Är du besatt av Emelie? Eftersom du håller sån koll på henne så måste det ju vara något som är fel på dig!!
Gick handel & Administration och jag hade jätteroligt, tyvärr så är det dåligt med jobb inom det här, men det behöver det ju inte vara hos dig.. Kram

G

Hej, jag tycker att du ska ta och välja hotell och restaurang om det nu var ditt första alternativ. Du kan visst komma jättelångt på att studera det. Om du nu skulle känna att du typ vill bli kock eller någonting sånt efter det programmet....så är det inte helt omöjligt. Plus att man tjänar väldigt bra som det. Lycka till i framtiden......:)

bella

tjotjo, jag läser florist linjen i borås där vi lär oss göra alla sorters dekorationer och buketter.. vi har apu och vanliga ämnen också. men hotell restaurang är bra på våran skola iallafall :D man ska göra det man tycker är roligt :D kram

sanna

jag går bygg och dt är dt bästa valet jag gjort! jag går måleriinriktningen och du fattar inte, dt är så grymt kul! dt kan ju bero på att vi har en riktigt härlig lärar och är en liten klass så dt är mysigt :p innan man väljer inriktning får man prova på allt, t ex måleri då, armering, husbyggnad, mureri mm.. men det är ju inte säkert att dt passar dig, välj hotell och resturang om du känner för det, men du borde gå på öppet hus elr nåt om du är osäker? iofs kanske dt är lite sent men dt går säkert att lösa så att du får komma och kolla på de linjer du funderar över..

Karin

Hej Emelie ! Jag har tagit studenten från medieprogrammet vilket inte direkt har bra rykte, iallafall inte i min stad. Håller med som någon tidigare skrev, det spelar inte så stor roll vad du läser bara du får behörighet att plugga vidare ! Vilket jag fick och jag pluggar på universitetet. Välj något du tycker är kul där du får behörighet, det är det viktiga.

Anonym

jag går turism, det är osm hotell & resturang fast lite bredare, man lär sig inte lika mycket med mat, men man har en matlagningskurs och serveringkurs. och man lär sej mycket imon service området att ta emot folk på ett bra sätt, bra linje som kan passa om man vill jobba utomlands, flygbolag, receptionist på t.ex hotell, eller turistbyrå, servitris ochså vidare, tycke rdte är en bra linje, för man behöver inte plugga mycket eller vara smart, det är sådant man lär sej på letionerna och mycket att tänka själv hur man tycker saker ska vara, det finns inget riktigt "rätt" svar på alla saker.

nathalie

jag går på distansgymnasium, samhälle.
man pluggar hemifrån genom internet och datorn :) skitskönt!
Dessutom bestämmer man själv hur snabbt man ska plugga, så du skulle kunna gå ut efter 2 år om du plugga hårt osv :)
Tänkte, kanske skulle vara skönt om du inte vill resa eller vara ifrån wilma så länge eller så :)

Pernilla

Jag gick naturbruk med inriktning hästhållning, jag skulle bli ridlärare. Men under gymnasiet så ändrade jag mig och träffa min sambo och blivande man och hamnade på scan istället! Där fick jag fast anställning och bra lön och vi skaffa knodd och på förlossningen kom jag på att jag ska läsa till sjuksköterska och sen vidare till barnmorska! Under gymnasiet sa jag att jag aldrig skulle sätta mig vid skolbänken igen, tänk vad de små liven kan förändra ALLT :D

Lollo

NATUR NATUR!

Bäst bäst bäst!

Sandra

Jag går Media,Kommunikation, Kultur på Infokompgymnasiet. En väldigt bra skola om man gillar att jobba självständigt!

Det är öppna dörrar till lärarna, de är som kompisar!
Man har inga läxor och prov, inte mycket föreläsningar heller. Vi brukar ha en föreläsning på ca 20minuter sedan får vi arbetet (som oftast är inlämningar antingen individuellt eller i grupp ibland redovisningar också) Sen gör vi det mesta vid datorn! Det är de vanliga ämnen.

På tisdagar får vi planera vår egen dag för vad vi behöver jobba med. Första passet kanske vi håller på med vårt projekt (vi gör en tidning) andra passet kanske vi jobbar med matte, man gör sitt eget schema på tisdagar alltså.

Sen har vi en massa mediaämnen och i de flesta ämnena får vi göra saker med media. I Engelskan gjorde vi blandannat en film på engelska istället för redovisning. I Engelska & Arbetssätt och lärande gjorde vi en broshyr på datorn (photoshop/indesign) och ja, det är skitkul helt enkelt!

Ett annorlunda sätt att jobba, men trivs man med att klara sig själv så är den skolan perfekt!

Annelie

Postat av: Sara
Man måsta ha matte B för att få högskolebehörighet :) Lycka till med valet!

2008-feb-06 @ 16:01
URL: http://sarasdagbok.blogspot.com

Nja inte till alla högskolelinjer, men jag håller med att det är bra. Men de kan man tenta av eller ta senare. Man ska inte välja gymn linje bara om det hänger på Ma B

Du som skrev att du läste media men inte ville rek den, men OM så skulle man läsa Matte C och eng B ? Varför anser du det ?

Min äldsta läser Media 2a året och läser nu in maB denna terminen just för att hon ångrat sitt högskoleval samt att hon inte vill ha maB i 3an, fr där kommer fler ämnen in.

MITT råd till emelie, samtala med skolans syo. Samt OM du vill plugga i tex Haninge så är dörrarna ju numera öppna. Men jag förstår om du vill vara kvar på hemmaplan.

Lycka till Emelie

DU den fega anonyma som hade klistrat in att E tyckte Christopher var snygg. Vad ville du ha sagt med det? Blir så less på alla anonyma påhopp på en ung tjej.

Missunna aldrig en människa dess lycka, du vet ingenting om dess sorger.....

Maria

Jag gick barn och fritid, är jätteglad nu när Oliver börjar närma sig 1års åldern att jag gick BF. Det är så mycket om sina barn föräldrar som inte går BF inte liksom tänker på, och ja..Jag tycker det är skönt att ha utvecklingsfaserna och hej och hå i bakhuvudet, dessutom är BF jävlingt intressant om man är barn intresserad. Inte så överdrivet mycket plugg heller, utan alldeles lagom

Carro

HEj , jag går frisör linjen . det är väldigt roligt och inte alls speciellt mycket plugg. det kan jag rekomendera :)
kram

Carro

HEj , jag går frisör linjen . det är väldigt roligt och inte alls speciellt mycket plugg. det kan jag rekomendera :)
kram

Tove

Välj själv! Lyssna inte på andra. Som du ser finns det massor av olika åsikter om HR. Jag valde till sist det jag själv tänkt från början men som folk rekomenderat mig att inte välja och nu trivs jag hur bra som helst med min linje.

Jev

HR är väll inte bra till någonting förutom om du vill jobba med någonting inom det yrket. Jag tycker att du ska välja någonting som sam natur eller teknik om du inte är säker på vad du vill gå.

Sara

Jag går sam, och det är en bra linje, tog den mest för att jag inte vetvad jagvill bli. Men, det är en sk bred utbildning, och det är bra! Går bara i ettan än, men än så länge har jag inte ångrat vad jag valde (: Och det blirnog ännu roligare i tvåan, då får man ju välja till egna ämnen.

M

jag går samhäll-samhäll. Men den linjen går jag eftersom jag visste själv inte vad jag ville läsa exakt. Om du känner såsom jag gjorde så är den linjen verkligen att rekommendera. Men annars ska du absolut välja sånt som intresserar dig. Risken är om du inte väljer ett program som du inte är intresserad av är att du tröttnar och hoppar av skolan till slut..Ne, nu generaliserar jag. Det kanske inte alls är så för dig. Men det har slutat så för flesta utav mina kompisar.
Om du sen förresten bestämmer dig för att läsa matte b så rekommenderar jag att du läser matte c direkt efter. Det är såpass lika kurser så när du har klarat matte b så kommer du att tycka att matte c är jävligt enkelt.

och du..Hur står du ut med oss? Du får så elaka kommentarer som jag inte ens skulle önska min värsta fiende. Så hur står du ut med oss? Det är för dina ord som vi läser din blogg, det är för dig vi kommer hit för att vi läser din historia. Men ändå så har vi mage att vara fula i mun och förvänta oss att du skall lyssna på det och bara acceptera det?! Gah, jag måste säga att du är stark. Jag hade tröttnat för länge sen och satt lösenord på min blogg eller bytt blogg.

Ursäkta Emelie, jag är bara hemskt irriterad åt dina vägnar.

Jag tycker om din dotter, och om jag ser henne på stan någon gång så kommer jag troligtvis bara gå rakt förbi er med ett stort fånigt leende på läpparna. Jag kommer inte heja, jag förväntar mig inte att du ska vara där och prompt prata med mig. Men känna igen er skulle jag nog göra. Om det är okej. Och ja, fisken är söt och snygg. Det är han faktiskt. Det är helt fullt tillåtet att säga så om sina kompisar. Jag säger till flera utav mina kompisar att de är sexiga utan att jag känner någon dragning till dom. Jag bara säger det eftersom jag kan inte komma ifrån att jag tycker att de är sexiga. De säger så till mig med nartuligtvis.

Ally

Jag går första året i Natur programmet. Jag kan könna igen mig i det du berättar, jag kunde inte heller välja. Med hjälp av min kompis valde jag den Kunskapsgymnasiet i Globen. Och jag är nöjd med det, annars skulle jag nog inte ha valt nått.
Men är det nått speciellt du är intresserad?
Vår biträdande rektor på skolan sade att man inte skulle bli påverkad av sina kompisars val, eller föräldrarnas åsikter. Man ska inte häller välja inriktning till gymnasiet genom att tänka på framtida yrken. Dessutom ska man inte ta stor press på sig och tro att hela livet påverkas av ditt gymnasieval.
Själv kan jag erkänna att jag inte fick höra dessa tankar förren några veckor tillbaka. Jag skulle nog inte stressa så mycket i nian om några vuxna tog ansvaret och förberedde skräckslagna elever.

Hoppas det går bra med dina val.
Lycka till! =D

SARA

Jag går samhäll-samhäll. Jag visste verkligen inte vad jag skulle välja, så det var därför jag tog det. Det är ju en allmänbildande linje, men det är som att gå nian igen, fast djupare och svårare. Idag ångrar jag mig, när det är bara några månader kvar till studenten. Hade jag börjat gymnasiet på nytt hade jag valt Handel. Menmen, jag ska plugga vidare på universitet, och jag tror jag vet vad jag vill göra i framtiden :)

Louise

Hej!
Jag har sett dig flera gånger i skolan, jag går sista året på samhälle. Det du borde göra är att verkligen tänka på vilka ämnen som du gillar, jag valde samhälle för att jag inte visste vad jag ville bli och just för att den har sån bred utbildning. Flera ämnen jag har läst och läser får man endast på samhälle vilket jag tycker är jätte bra, då slipper jag läsa in det på komvux sen inför högskolan. Men samhälle innebär också väldigt mycket skola, vi har ingen praktik alls utan det är bara plugga hela tiden. Treorna på SP i år har fått chansen att praktisera en vecka vilket jag tycker är roligt, men det är inte ofta det händer. Så det bästa tips jag kan ge dig är att prata med SYV på skolan och ta en linje som har dom ämnen du tycker är roliga och intresserar dig mest.

Jag tycker du verkar otroligt stark och en jätte bra mamma! Lycka till!

plin

Det beror helt och hållet på vad du är intresserad av. Jag gick estetisk musik, för jag visste att jag skulle aldrig orka tre år med bara plugg. Det var jättemycket att göra, övande och repetitioner och så, men det var ju ändå mitt stora intresse. dessutom gjorde ju alla bra betyg i de roliga ämnena att jag fick ett ganska bra snittbetyg, fast jag inte är duktig på att plugga! Men prata med en SYV som har bättre koll på alla program och möjligheterna de ger. och gå och kolla när skolorna har öppet hus!

SAMAN

OJ FASIKEN, vad många kommentarer!
Men du som är mamma, är det så smart att gå hotell och restaurang egentligen? Om du börjar jobba inom kök och liknande så blir det väldigt stressigt kan jag lova! Min flickvän och jag har ju barn, och vi vet hur jobbigt det här. alltså vi jobbar inte i kök, men jag tror inte nadja ( minflickvän) skulle ha lust med det! hon ska gå samhäll, som jag själv redan går. Det är faktiskt en bra linje trots vad många säger och tycker. Man kan säga att du köper dig något år extra att bestämma dig för vad du vill göra för du väljer ju inriktning andra året!

Jessica

Går själv natur, älskar det! :D Har aldrig varit en "pluggis" men med underbara lärare fixar sig allt! :]
Lycka till!

Evelin

Jag går media för jag älskar och ta kort oxh sånt =)

Hanna

Jag går Hotell & restaurang, det är skit kul rent ut sagt! Men det beror på vad du har för intressen, jag ska bli kock eller bartender. Det finns massa möjligheter inom HR programmet. Jag går i helsingborg en av sveriges bästa utseeda resaturang utbildnignar, den är grymt bra! Säger INTE att du ska flytta ner hit bar för det, det finns jätte många andra bra, men det jag ville komma till var att lärarna är grymt engagerade och underbara, dem vet verkligen vad de pratar om. eftersom nästan alla lärare har jobbat som kockar/hotellchefer/ servitriser m.m.
Jätte bra utbildning! Man har inte tråkigt.
Men försök hitta något som du intresserar dig av annars kommer du få 3 tråkiga år framför dig!

maria

jag går barn och fritid o trivs mkt! det e helt underbart. men alla som säger att det inte e mkt plugg där ljuger! det är mkt plugg! just nu har vi tre uppsattser och imorgon har jag två prov!

Bebe

Jag ska välja Sam ekonomi, väldigt brett liksom :) :D Kram

mqlin

emelie, de viktigaste är att du väljer det som DU vill gå. lyssna inte för mkt på andra, för de är ändå du som ska plugga i tre år... såhär är de, gymnasiet är skitjobbigt många gånger, och det blir ju så mkt lättare om du väljer nåt du brinner för, nåt som gör de lättare att orka med... så mitt tips är att inte lyssna för mkt på andra, utan enbart till dej själv, vad du vill, vad du kan och är bra på, så blir de bra till slut. (men de här vet du ju säkert redan... :P) men lycka till med valet iallafall!

E

Först och främst: Lizelotte, varför valde du då natur om du tycker ämnena är tråkiga? Vad trodde du natur skulle vara egentligen om du inte gillar NO?!

Och alla ni som säger att Bf är lite plugg och därför rekomenderar det. Varför? Vem har sagt att det skulle vara bra med lite plugg?
Själv går jag IB, vilket är en internationell linje; samhäll/natur med undervisning på engelska. Väldigt mycket plugg! Och visst känner jag att det är föör jobbigt ibland, men jag trivs fortfarande, eftersom att jag vet att det i slutändan kommer löna sig.

Grejen är, att oavsett vad man väljer så ska man tycka det är roligt, för i så fall kommer gymnasietiden med största sannolikhet bli the time of ur life.

ChocolateBeauty

Jag vet! Det är JÄTTEJOBBIGT att välja både gymnasieskola och program.
Men efter en massa tänkande har jag kommit fram till att jag vill ha Sambeteendevetenskap, eftersom jag intresserar mig mycket för psykologi och sånt :D
Nackdelen med det programet är att det inte finns på så många skolor, vilket är ju synd :S

Men lycka till, ta något du vill ha. Det är ditt val, ingen annans :D

frida

Jag har valt Estet musik xD
men jag tror att HR är jätte roligt , jag har själv funderat över att välja det. jag bor i jämtland och i åre finns det en jätte bra Hr skola , men det är lite lång upp :D
men annars om du ågrar dej så tror jag att samhälle är bra, men kanske inte så kul.
men jag vet inte ja .
har du gjort nationella proven.`?

Elin

beror helt på vad du är intresserad av, själv går jag sam/företag-ekonomi men det ger ju en bra grund för att vara anställd på företag eller starta eget. har kompisar som går hotell och resturang och de älskar det :D

emliss

hej , jag går på John Bauer och läser entreprenörs linjen :P det är typ inriktat mot att man håller på med eget företagande och gör många roliga projekt och så :P det är rätt slappt och skönt eftersom att skolan är läxfri också :)

Julia

Hej! Jag går omvårdnad. Det är inte alls så som man tänker när man hör det utan väldigt lärorikt och roligt. Jag o mina tjejkompisar har sjukt kul varje dag! En sak som är bra är praktiken. Man är ute ungefär 4ggr och det är jättekul att få jobba o andända sina erfarenheter och visa att man kan. Allt på omvårdnad handlar ju inte om gammla människor utan man kan ju inrikta sig på barn eller vuxna oxå. Det som är bäst med utbildningen är ju att man har ett yrke när man går ut. Man är undersköterska och det innebär att man har rätt till en viss lön och man är nästan garanterad jobb efter studenten. Detta är ju särskilt bra för dig som har barn, att du kan käna pengar med en gång :D
Lycka till!

melaa ,

jag går Hr andra året och det är väldigt roligt och man lär sig mycket, ha i baktanke att jobbet är stressigt och jobbiga arbetstider, det som skulle var enklast för dig är att gå något så du kan börja jobba så fort som möjligt, och går du hotellochrestaurang kan du få jobb väldigt lätt kan jag lova dig, och även om du kanske inte vill jobba med de hela livet måste du ändå kunna laga mat hela livet, :)

caroline

Jag va hela tiden sugen på att gå hotell & restaurang men efter att ha hört att den inte är så bra valde jag barn & fritid (mest för att jag inte visste vad jag ville göra) men nu, 3 år senare (ska ta studenten i sommar) så är jag HELNÖJD! detta är verkligen en kanonlinje, man får välja mycket själv och lär sig sååå mycket om människor i alla åldrar. ja gtycker nästan ALLA borde gå den här för man lär sig social kompetens, kommunikation, hur man ska vara i olika situationer m.m, jätteintressant! Sen har man lätt för att få jobb direkt efter gymnasiet och det är mest inom vården och barn som det behövs jobb i framtiden. KRAM PÅ DIG!

Elin 20

Hej, min erfarenhet är att det bästa man kan göra är att välja ett program som ger behörighet till högskola sen (vad man än vill nu så är det bra att ha behörigheten i bagaget). Som den där läraren skrev högre upp så ger ju de flesta program grundbehörighet, så välj ett program som innehåller ämnen som du är intresserad av. Jag tycker du ska testa Hotell och Restaurang eller Livsmedel, jag tror tex. kallskänka som ytrke skulle kunna passa dig. Det verkar som att du gillar att jobba praktiskt, baka och så. Inget val är livsavgörande, kom ihåg det! Lycka till, Kram!

Ylva

Jag gick barn och fritid på gymnasiet, var helt okej. Jag håller med gymnasieläraren som skrev det första inlägget, att det inte spelr någon roll vad du väljer nu, om du inte läser något som du får en direkt utbildning på då (tex omvårdnad eller frisör osv). Läs något som du tycker är roligt. Vad du än läser så kan du alltid söka vidare till det du vill utbildadig till i framtiden.
Lycka till =)

Sara

Jag läste sam/sam, inte svårt att klara alls om man bara vill klara det, och får man bra betyg ser det jättebra ut!Det är ett program som ger jättebra behörighet till vad du än kan tänka dig, och är otroligt brett. Lycka till!

Lindisen

jag gick media! bra om man gillar foto, skriva, dator osv. detta va för ca 10 år sedan dock... skulle jag valt idag hade jag valt måleri, eller kanske barn o fritid,... eller florist!

Jennie

Frisör linjen är jätte kul! =D

sanna

Jag läser sam på kunskapsgymnasiet, iof i uppsala men det finns i stockholm också. Tänkte iallafall tipsa om skolan eftersom utbildningen är mycket efter hur du är som person och anpassad efter dig. Vi kan jobba hemifrån istället bara vi går på vissa föreläsningar och så T ex så har vi faktiskt en tjej i våran klass som har barn. Tänkte att det kanske vore praktiskt för dig att kunna jobba så :)

Jessica

Jag går HR i Haninge på Riksäpplet och det är det bästa jag gjort :) ett stort plus är ju att det inte bara är plugg, utan man får faktiskt göra praktiska saker i kök och matsal :)

rekomenderas varmt!

Carro

Jag började på Samhäll.. efter ett år var jag galet trött på det och hoppade av. Började istället på estetisk-teater, vilket var askul! dock tröttnade jag där med och hoppade av.. så har aldrig gått klart, vilket jag ångrar nu, och hade jag fått gå om igen hade jag valt något praktiskt programm, t.ex. bygg eller barn o fritid. då är man iallafall något när man slutar.. och man kan ju ändå välja till lite svårare kurser så man har god chans att söka vidare efteråt, om det är det man vill. :)

Lycka till :)

Sofia

Välj det du känner skulle vara kul och det du känner att du kommer att orka med. Om det är någon kurs som skulle saknas för att söka till högskola går den ju alltid att läsa till extra!

Själv går jag estetiska med musikinriktning,det valde jag för att jag är väldigt intresserad av musik,sjunga,spelande och framträdanden. Man får mycket eget ansvar och det är mycket arbete för att kunna framföra en konsert,men det är värt allting. Man lär sig mycket om sig själv och vågar mer,vilket kan vara bra att ha med sig senare i livet,bara det att våga prata inför folk! Om du vill gå HR - Gör det! (Om du skulle ångra dig,går det för det mesta att byta!)

Danni

När du väljer linje ska du välja en linje som du känner att du vill jobba med, tänk inte på hur mycket pluggande det blir lr vad du har hört från andra, välj en linje som du vill gå, och att du känner att det verkligen är rätt val för dig själv.

Heidi

Hej. Såg att du kanske tänkte på hotell o restaurang, :) jag går de, jag själv tycker att de är kul :D man får ju testa på 3 olika saker, de är Servering, Kallkök och Varmkök, de är väldigt kul att lära sig tycker jag :D hoppas att du väljer rätt för dig å din framtid :) ha de så bra, å lycka till med Wilma :)

elin

Hej. jag går Hhotell och restaurang och tycker det är en jätte bralinje. man får lära sig mycket och det är grymt kul :)

Anna

jag känner flera stycken som gått hotell- och restaurang och alla de har jobb idag, de fick också genom utbildningen chansen att jobba extra under gymnasietiden och det är ju inte helelr så dumt. Själv gick jag estet och det var väldigt bra för mig, jag fick behörigheten att plugga vidare samtidigt som jag hade väldigt roligt och fick tillfälle att hålla på med teater som då var ett stort intresse, jag var väldigt skoltrött, men allt roligt vägde upp och fick mig att även stå ut med de ämnen jag inte riktigt gillade.

Välj ett program som du dels känner att det kan ge dig någonting NU när du går det, ananrs lär det bli tufft att hitta motivationen och dels bäddar för en framtid du kan tänka dig.

Här kan du kolla lite olika brancher där det fattas folk just nu (därmed inte sagt att det alltid kommer att fattas folk där)
http://www.ams.se/go.aspx?c=30949

ett tips är även att kolla in de yrken du är intresserad av, vad som krävs med utbildningar och sånt för att kunna arbeta inom dessa, och vad det krävs för behörighet till högskola om du vill komma in på en utbildning efter gymnasiet som leder till något av de yrken du kan tänka dig.

Sen vill jag bara säga:oroa dig inte för mycket.
det är bra att bädda för framtiden, men är man bara beredd att kämpa så ordnar det sig ändå.

lisa

No..skulle inte rekomendera hotell/restaurang..eller mjo om du ska inrikta dig på hotell så kan de ju funka..jobbar själv på restaurang och du vill inte jobba inom den världen..speciellt inte nu när du har barn! Det är stressigt, underbetalt och dåliga arbetstider...
tycker du ska gå sam någonting eller natur..de bredaste du vet:) lycka till

Anonym

Jag går hotell o restaurang första året, o det är jätte kul! rekomenderar det! =)

Caroline

Ser att många sagt typ "Välj inte HR! Det är jobbigt!" etc etc. Jag själv går inte HR, så jag kan inte uttala mig om det.
Om du inte vet riktigt vad du vill göra med ditt liv kan du ju annars läsa typ Sam/sam eller någon annan sam-linje, som ger ganska bred möjlighet. :) En natur-linje ger nog mer plugg än sam, om annat så är natur svårare än vad sam är.
Men om du är intresserad utav HR tycker jag att du ska söka det. Om det nu inte är bra med HR kan du ju försöka byta, annars så är det ju omsök i maj om du skulle ångra dig under den tiden. :)
Men tror nog det är skönare att läsa något lite lättare om man har ett barn också. Annars så skulle det nog funka att dra ut lite på gymnasietiden ett år. En tjej i vår skola går ett fjärde år, om du skulle tycka att det var jobbigt dvs. Men sådant får man ju ta när man börjar i gymnasiet. :)
Usch vad långt det blev nu, dessutom har du massa att läsa.
Jag kan iaf säga att du inte är ensam om att vara förvirrad. :)

jennifer

Hahaha, du måste bara veta att hotell och resturang branschen är mycket slit och lite lön, även efter en utbildning. Tänk OB på 16 kr,jämfört med butik ca 100%. Men brinner du för det: go for it!

Wilma är sjukt söt:)

Fia

Tycker du borde välja hotell och restaurang. Visst är det dåligt betalt men jag har gått hotell och restaurang och jobbar just nu på en restaurang och det är verkligen jättekul att träffa folk. Dom uppskattar verkligen det man gör. Men välj alltid utbildning efter hjärtat och välj inte de andra vill att du ska välja bara, då blir du nöjd :)

Din dotter är väldigt söt förresten. Lycka till med utbildningvalet och din framtid :)

Felica

Jag läser samhällsprogrammet och har valt samhällsinriktningen tills i höst. Jag valde det för att jag inte riktigt vet vad jag vill bli, och man får mycket meritpoäng :)

Felica

Jag läser samhällsprogrammet och har valt samhällsinriktningen tills i höst. Jag valde det för att jag inte riktigt vet vad jag vill bli, och man får mycket meritpoäng :)

Angelica

jag går första året på florist utbildnigen.. ;:)
trivs jätte bra och det är värkligen skit kul..:)
jobbar väldigt mycket praktist och får göra allt mellan små buketter till stora bröllopsbukketter och arrangemang..
väldigt kul.. :)

Maria.

jag tycker att du ska samhälle :) så kan du läsa vidae sen om du vill! :)

Mbladh.blogg.se

Hej! Måste säga att jag tycker det är jätteroligt att läsa din blogg! Det där med barn tycker jag är så intressant. Själv har jag två kompisar som är 17 år som har barn. Ingen lustigt, bara roligt! Skulle själv vilja ha barn, det verkar så vackert.

Jag går mediaprogrammet. Får göra mycket film, analyser och se mycket på film. Jag går ju rörlig bild-inriktningen. Jag har världens sämsta klass, men ändå trivs jag, för uppgifterna är så roliga. Nu ska jag göra en dokumentär om en ung mamma här ifrån Alvesta, så jädra roligt och intressant!

Jag tycker du ska välja en linje som du tycker verkar rolig, man kan ju läsa vidare vilken linje man än går nuförtiden. Man lär sig mest om man är intresserad och har kul.

Lycka till! :)

kristin

Jag går första året på handels- och administraionsprogrammet, och jag är jättenöjd med itt val som jag gjorde. Jag kände att jag inte orkade lägga ner så överdrivet mycket tid på skolan, och bara sitta och lyssna hela lektionerna., så då valde jag handelsprogrammet. Vi sitter ganska mycket vid datorer och jobbar och har mest handelslektioner som är jätteroliga. Rekomenderar handelsprogrammet iallafall:).
Lycka till med ditt val :)

Malin

Jag gick hotell och restaurang. Roligaste åren i mitt liv! Man får sådan gemenskap på en praktisk linje, så det rekommenderar jag iaf! :) Även om det inte ger så bra lön i arbete sen. Men det är alltid en bra utbildning iaf, annat än samhäll där har du ingen utbildning alls.
Lycka till!

sofia

hejsan om du är intresserad av fim, radio och foto så kan jag bara tipsa om medialinjen. ioförsig så är den lite mer speciellt inriktad än samhälle linjerna men jäkligt kul för dem som är intresserade. Gillar din blogg btw.

Jenny

om du är intresserad för lag och rätt så är juridiklinje jättekul :) själv går jag sam-juridik och det är hur kul som helt. Jätteintressant och man lär sig vad man har för rättigheter och skyldigheter. Väldigt nyttigt för framtiden. Kanske låter som värsta pluggalinjen, men i min skola är det inte det. Absolut inte mer än i andra ämnen :)

Deseré

Jaså, du bor i nynäs. Trevligt!
Jag gick samhälle/Media, vilket var ett riktigt roligt program. Vi läste sam-ämnen, såsom samhälle, historia, matte (a och b), Naturvetenskap, idrott, språk, svenska, engelska och lite annat.
I tvåan läste vi mediainriktade ämnen såsom foto, media (lär sig om layout, teckensnitt, copyright, olika program tex photoshop, indesign osv).
Du kan välja till väldigt många kurser. Och jag måste säga att i nynäs har vi riktigt bra lärare. Kör på nynäs gymnasium! Det är kalasbra.
Lycka till, hör av dig om du undrar något.

Patti

Jag gick hotell å resturnag men gilla de inte alls!! De ja först ville när ja tänkte på de va att man kunde bli bartender, men de e ju liksom en liten del utav hela kursen, så nahh! Men du måste gilla å laga mat, för de gör ni mkt, å sen e de väldigt mkt plugg oxå å särskilt i näringslära å livsmedelskunskap! Så ja hoppa av där å började IV (Individuella Prpgrammet) så ja ska söka in till barn å fritid istället.. Å barn kommer ju alltid finns där! Men även matlagning;)

Helén

Jag ska gå samhällsprogrammet ;) Titta gärna in min blogg! :)