Barn med npf problematik

 
För snart ett år sen fick Gustaf diagnoserna autism 1 och genrell språkstörning. Det var väntat men skönt att ändå få det på "papper". Nu kan han få rätt hjälp redan från början i skolan. Hans förskola har varit helt fantastisk och anpassat grupperna med mera, inte bara för Gustafs skull utan för alla barnen. Så nu hoppas jag på att skolan blir lika bra och att vi kan ha en bra dialog. Det är viktigt att all personal har tillräckligt med information om diagnosen och vet hur man ska tacklas om det uppstår problem.
 
Det började med att vi gick hos en logoped när han var tre år. Han pratade i stort sätt inte alls, eller ja inte så man förstod. BVC var också inblandade och det var dom som rekommenderade att vi skulle gå till en logoped. Och där tyckte dom att en utredning bör göras då dom ansåg att han hade beränsningar i socialt samspel och kommunikation.
 
Det är viktigt med struktur och ordning i vardagen. Han behöver rutiner och anpassade aktiviteter. Vi har ett schema hemma där han ser vad som ska göras varje dag tex åka bil till förskolan, eller buss. Det har hjälpt
 mycket och han är snabb med att påpeka om något är fel. Vid förändrigar kan han få utbrott av ilska, vilket beror på att han inte kan föreställa sig på vad som ska hända.
Han har upprepande beteenden och begränsningar i intressen. Hans stora passion är just nu tevespel och där är han riktigt duktig på och lär sig ruggit snabbt när han får nya spel. Men han är även duktig på siffror och kan räkna bra, så känner han igen ord och kan "läsa" på så sätt. Friidrott är något han gillar och går på, mest tycker han om att springa fort och har ibland svårt att fullgöra alla andra uppgifter man ska göra,
Han har inga svårigheter att ta kontakt med andra vilket många med autism har, utan han är väldigt social och hittar snabbt vänner. Däremot leker han inga rollekar och har svårt för att återberätta saker han gjort, tex på förskolan. Ofta får man bara svaret vet inte, även fast han vet. Det är något vi just nu övar på hos logopeden.
Han är känslig för höga ljud, även om det var värre förr då han inte klarade av det alls. Samma sak gäller maten, där han var väldigt selektiv och skulle bara äta pasta,det har också bivit bättre.
 
Jag kan tycka att mycket saker inte stämmer in på Gustaf, men en del är helt självklara. Ibörjan ifrågadsatte jag diagnosen även fast jag misstänkte det. En adhd utreding ska även göras på BUP i vinter eftersom att det är vanligt med dubbeldiagnoser och han hade höga poäng under utredingen för autism men dom ville inte sätta en diagnos för tidigt. Det är bra tycker jag, man ska vara helt säker innan man göra det. Även fast det kanske aldrig går att vara helt 100. Psykologerna och läkarna har iallafall varit bra och jag litar på att dom vet vad dom gör.
 
Gustaf är en fantastisk kille på snart 6 år. Jag är så glad över att jag får uppleva vardagen med honom. Även fast det ibland är väldigt tufft och det har blivit många tårar pga förtvivland. Jag vill så gärna hjälpa honom med allt och kommer göra allt för att han ska få en så bra uppväxt som möjligt.
 
 
 
 
2018 | #psykiskohälsa, 2018, Asperger, Autism, Förälder | |
Upp